Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortgryta med polenta

En ljuvligt god gryta med kantarellfond, hjortkött, vitlök och rönnbärsgelé.

Hjortgryta med polenta
Hjortgryta med polenta
Hjortgryta med polenta
FOTOGRAF THOMAS CARLEN

Ingredienser

  • 1 kghjortkött- eller älgkött, benfritt
  • 2 msksmör och rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2gula lökar- grova bitar
  • 2vitlöksklyftor- krossade
  • 1 dlvatten
  • 2 dlrött vin
  • 2lagerblad
  • 2 mskkantarellfond- eller mörk oxfond
  • 0,5 dlrönnbärsgelé
  • 1 msktomatpuré
  • 200 gskogschampinjoner
  • 2morötter- skivade
  • 1 msksmör
  • 2 mskMaizenaredning- mörk


Polenta:


  • 7,5 dlvatten
  • 2 mskkycklingfond
  • 1,5 dlpolenta
  • 2 msksmör
  • 1 msktimjan- färsk, hackad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlparmesan- nyriven
  • smör

Gör så här

  1. Skär köttet i cirka 3 centimeterstärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra köttet. Lägg över i en stekgryta. Låt gul lök och vitlök fräsa med på slutet av sista omgången kött. Skölj ur pannan med lite vatten och häll över i grytan.

  2. Tillsätt rött vin, lagerblad, kantarellfond, rönnbärsgelé och tomatpuré. Rör om, koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme.

  3. Fräs champinjoner och morötter i smör och låt de sjuda med i grytan 15 minuter. Red av grytan med Maizena och smaka av.

  4. Koka upp vatten och kycklingfond i en kastrull. Vispa ner polentagryn. Låt gröten koka cirka 6 minuter under omrörning. Rör ner smör, timjan, salt, peppar och parmesan. Häll upp polentan i en vattensköljd avlång bakform, cirka 1 1/2 liter. Låt kallna. Stjälp upp på en skärbräda och skiva i 1 1/2 centimetersskivor. Stek i smör tills polentan får en gyllene färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök