Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortfilé med sparrispotatis och blåbärssky

Recept på hjortfilé med sparris- potatis och blåbärssky. Torkade blåbär finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller saluhallar.

Hjortfilé med sparrispotatis och blåbärsskyHjortfilé med sparrispotatis och blåbärsskyHjortfilé med sparrispotatis och blåbärssky
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 12 kghjortinnerfilé
  • 2 msksmör
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Blåbärsströssel

  • 1,5 dlvitt bröd- rivet
  • 1citron- rivet skal
  • 1 dlblåbär- finhackade torkade

Sparrispotatis

  • 1,5 kgsparrispotatis
  • 3 dlgrönsaksbuljong- (tärning + vatten)
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 mskdragon- hackad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Blåbärssky

  • 1 dlblåbär
  • 4 dlrödvin
  • 4 dlvatten
  • 2 mskviltfond- eller kalvfond koncentrerad
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 msksmör- rumstempererat

Gör så här

  1. Strössel: Rosta brödet i en stekpanna och tillsätt rivet citronskal. Ta av från värmen och vänd i de torkade blåbären.

  2. Sätt ugnen på 100°. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det färdigt mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme.

  4. Sparrispotatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet. Koka ihop grönsaksbuljong och grädde ca 2 min. Vänd i potatisen och dragon. Låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar.

  5. Sås: Passera blåbären genom en sil. Koka ihop rödvin, vatten och fond tills hälften återstår. Tillsätt honung och blåbärspuré. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Mixa i smöret med en mixerstav.

  6. Skär köttet i skivor. Strö över blåbärsströssel och servera med sparrispotatis och blåbärssky.

Vad tyckte du om receptet?