Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortfilé med karamelliserad lökkräm och hasselbackspotatis

Hjortfilé med karamelliserad lökkräm och hasselbackspotatis är riktig festmat. För att den magiska smaken ska komma fram måste löken få ta sin tid i stekpannan. Lökkräm och portvinssås kan förberedas dagen före servering.

Hjortfilé med karamelliserad lökkräm och hasselbackspotatisHjortfilé med karamelliserad lökkräm och hasselbackspotatisHjortfilé med karamelliserad lökkräm och hasselbackspotatis
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 ghjortfilé
  • 1 tskkoriander- stött
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Lökkräm

  • 6gula lökar- (600 g)
  • 2 msksmör
  • 0,5 dlcrème fraiche

Hasselbackspotatis

  • 800 gpotatissorter- blandade, t ex blå kongo
  • 50 gsmör
  • 2 tskflingsalt
  • 1 tskbjörnbärspulver- lingon- eller hallonpulver
  • 2 tsktimjan

Portvinssås

  • 1schalottenlök
  • 1morot- liten
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 1 dlbjörnbär- + 1 dl
  • 6enbär
  • 2 kvistartimjan
  • 2 mskviltfond- konc
  • 1,5 dlportvin
  • 2,5 dlvatten
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Tillbehör

  • 300 ggröna bönor och vaxbönor
  • 1 dlgelé- mörk, av svarta vinbär eller björnbär

Gör så här

  1. Lökkräm: Skala och skiva löken. Stek den långsamt i smör i en stekpanna på låg värme så att den karamelliseras, ca 30 min. Rör då och då. Tillsätt någon matsked vatten om det börjar se torrt ut. Mixa löken slät med mixerstav och tillsätt crème fraichen.

  2. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skär potatisarna i tunna skivor men inte helt igenom. Enklast är att skära skivor när potatisen ligger i en träslev. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Smält smöret och pensla på potatisen. Blanda salt och bärpulver. Strö på bärsaltet och timjan. Tillaga mitt i ugnen 40–50 min. Pensla med smöret några gånger under tiden.

  3. Putsa köttet och skär det i 2–3 jämntjocka bitar. Krydda runt om med koriander, salt och peppar. Bryn det i smör runt om, låt eftersteka på svag värme till 55° innertemperatur. Ös med skyn. Ta upp köttet och låt det vila.

  4. Sås: Skala och hacka lök och morot och fräs i 1 msk smör i stekpannan efter köttet ca 2 min. Tillsätt  1 dl björnbär, enbär, timjan och fond. Häll i portvin och vatten och koka ca 3 min. Sila över i en kastrull. Red skyn med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp och vispa ner 1 msk smör.

  5. Förväll bönorna i lättsaltat vatten. Skär köttet i skivor, servera med lökkräm, potatis, sås, bönor och gelé. Garnera med bär.

Vad tyckte du om receptet?