Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås

Saftig och fin hjortentrecôte blir en riktig delikatess tillsammans med goda tillbehören jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås.

Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås
Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås
Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 ghjortentrecôte
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Ugnsrostade gula morötter och ­palsternacka

  • 4morötter- gula
  • 2palsternackor
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Jordärtskockspuré

  • 400 gjordärtskockor
  • 1schalottenlök
  • 1 mskolivolja
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskcheddarost- riven
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Jordärtskockschips

  • 4jordärtskockor
  • 3 dlsolrosolja- eller majsolja
  • 0,5 tsksalt

Rödvinssås

  • 1,5 dlrött vin
  • 1,5 dlportvin- rött
  • 2 dlvatten
  • 2 mskoxfond- konc, mörk
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • färska örter- t ex körvel eller timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Bryn hjorten runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 50 min. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt det vila innan det skärs i skivor.

  2. Morötter: Höj ugnsvärmen till 225°. Skrubba och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja och strö på salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, vänd rotfrukterna efter halva tiden.

  3. Puré: Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den i olja tills den mjuknat. Häll av vattnet från jordärtskockorna och mixa dem med lök och grädde. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar.

  4. Chips: Skala jordärtskockorna och hyvla dem tunt på mandolin. Hetta upp oljan till 160°. Fritera skivorna i omgångar i oljan. Ta upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

  5. Sås: Koka ihop rött vin, portvin, vatten och fond tills hälften återstår. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i smöret och krydda med salt och peppar.

  6. Skär köttet i skivor. Lägg upp alla ingredienser på tallrikar och garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?