Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris

Recept på tom yum-soppa med lax och koriander. Syrligt, hett och med mycket smak! Frysta kaffirlimeblad säljs i dag i de flesta matbutiker. Bra att ha hemma i frysen, d­å de håller länge.

Petra Lindstrand
Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris
Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris
Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- utan skinn
  • 2vitlöksklyftor
  • 70 gingefära
  • 3citrongrässtjälkar
  • 2 mskkokosolja
  • 2 mskröd currypasta
  • 1,5 lvatten
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 8limeblad- frysta
  • 0,5 dlasiatisk fisksås
  • 2,5 msklime- pressad
  • 1 mskrårörsocker
  • 200 gchampinjoner- eller annan svamp
  • 200 gkörsbärskvisttomater
  • 100 gsockerärter

Garnering

  • 1 krukakoriander

Tillbehör

  • basmatiris

Gör så här

  1. Skala och finhacka ­vit­löken. Skala och skiva ingefäran tunt. Banka på citrongräsen och skär dem i grova bitar.

  2. Fräs vitlök, ingefära och citrongräs i olja i en gryta ca ó min. Rör i currypastan och låt fräsa med ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, buljongtärningar, limeblad, fisksås, limesaft och socker. Koka upp och låt soppan koka ca 5 min.

  3. Skär laxen i bitar. Halvera svamp och tomater. Strimla socker­ärterna. Lägg fisk och svamp i soppan och sjud ca 3 min. Blanda i tomater och sockerärter.

  4. Garnera soppan med koriander och servera med ris, som läggs

    i soppan.

Vad tyckte du om receptet?