Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Långa, mörka höstkvällar samlar vi gärna familj och vänner kring en värmande, väldoftande gryta. Prova gärna att laga en lyxig chilihet musselgryta nu när skaldjuren är som finast.
Kontrollera musslorna - kasta de som är öppna och inte sluter skalen när du knackar på dem. Klipp bort skäggtrådarna. Borsta och skölj musslorna i kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag.
Skala och skär schalottenlök i klyftor och vitlök i skivor. Skiva chilin. Skär selleri i bitar. Fräs grönsakerna i en stor gryta med olja. Tillsätt persiljestjälkar, vin och vatten. Koka upp på högsta värme.
Lägg ner musslorna i grytan. Skaka om grytan med locket på då och då, under tiden musslorna ångkokas. Efter cirka 5 minuter har musslorna öppnat sig.
Ta upp musslorna med hålslev och lägg dem i en stor skål. Är det några musslor som inte öppnat sig - kasta dem!
Tillsätt cocktailtomater och tomatpuré i musselbuljongen och rör om. Red av buljongen med beurre manié och låt grytan sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll tomat- och musselbuljongen över musslorna. Strö över hackad persilja. Servera med sprödvärmd baguette.
Recept från Mitt kök