Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks

Recept på hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks. Gör gärna rilletten några dagar i förväg. Den är godast när den fått stå till sig lite i kylen.

Hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks
Hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks
Hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks
Recept på hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks. Foto: Lisa Björner

Rillette

  • 250 gsidfläsk- färskt
  • 250 gbogfläsk- benfritt
  • 1gul lök- liten
  • 1morot- liten
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 kvistartimjan
  • 1lagerblad
  • 3svartpepparkorn
  • 1,5 krmmuskot- nymald
  • 1kryddnejlika
  • 1 lvatten
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • charkuterier- blandade
  • ost
  • cornichons
  • baguette- i skivor
  • tunnbrödssticks- se recept

Tunnbrödsstänger, ca 20 st

  • 2tunnbröd- mjuka rektangulära
  • 1äggvita
  • 2 tskfranska örter- (herbes de Provence)
  • 0,5 tskflingsalt

Gör så här

  1. Skär sidfläsk och bogfläsk i tärningar. Skala och skär lök, morot och vitlök i mindre bitar.

  2. Lägg köttet i en gryta tillsammans med lök, morot. vitlök, vin, timjan, lagerblad, pepparkorn, muskot och kryddnejlika. Fyll på med vatten så att det precis täcker köttet. Låt sjuda under lock på låg värme ca 3 timmar. Rör om då och då.

  3. Ta upp köttet och strimla det med  två gafflar. Blanda köttet med lite av buljongen och rör om tills rilletten är krämig. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg över rilletten i väl rengjord burk och låt den kallna.

  5. Servera rilletten med charkuterier, ost, cornichons och bröd.

Tunnbrödsstänger

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggvitan lätt. Pensla tunnbröden med äggvitan. Strö över örter och flingsalt. Skär bröden i 1 1/2 cm breda remsor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 6 min, tills bröden är gyllene. Låt kallna. Förvara luftigt.

  3. Äggvitan i tunnbrödsstängerna ger knaprighet och gör att örtkryddorna fäster bättre.

Vad tyckte du om receptet?