Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemlagad ravioli

Gör din egna hemlagade ravioli från grunden! Servera med lite olivolja ringlad över, nymald svartpeppar, färsk basilika samt riven färsk parmesan.

Hemlagad ravioli
Hemlagad ravioli
Hemlagad ravioli
Foto: Susanne Almers

Pastadeg

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2,5 dldurumvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 3ägg- medelstora
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 mskvatten

Fyllning

  • 0,5gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 40 gparmaskinka- tunt skivad
  • 1 mskolivolja
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmrosmarin- torkad
  • 1 krmtimjan- torkad
  • 200 gkalvfärs
  • 1 msktomatpuré
  • 1,5 mskkalvfond- konc
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlparmesan- riven
  • 2 mskbröd- vitt, rivet

Tillbehör

  • olivolja
  • svartpeppar
  • basilika
  • rosmarin
  • parmesan
  • örter

Gör så här

  1. Blanda båda mjölsorterna samt salt på bakbord eller i bunke. Gör en grop i mitten och häll ner ägg och olja. Arbeta med händerna ihop en smidig deg.

    Foto: Susanne Almers

    Deg ravioli recept

  2. Tillsätt eventuellt vatten så att degen blir mjuk men inte klibbig. Lägg den i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kyl.

    Foto: Susanne Almers

    Raviloi deg recept 2

  3. Finhacka lök och vitlök. Skär parmaskinkan i småbitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och skinka tillsammans med rivet citronskal, peppar, rosmarin och timjan ca 1 minut. Blanda ner färsen och se till att den blir finfördelad. Stek ca 1 minut.

    Foto: Susanne Almers

    Ravioli recept

  4. Rör ner tomatpuré, kalvfond och vitt vin och låt alltsammans puttra i ca 10 minuter eller tills det mesta av vätskan kokat bort. Blanda ner riven parmesan och rivet bröd och låt blandningen kallna.

  5. Ta en del av degen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Vänd den flera gånger och kavla så att du vet att den går att lossa från bakbordet. Fortsätt kavla så att den blir lövtunn.

  6. Klicka ut färsfyllning med minst 2 cm mellanrum på halva ytan av den utkavlade degen. Pensla med vatten mellan färsen och vik över den andra halvan av degen. Tryck till mellan fyllningarna.

    Foto: Susanne Almers

    Ravioli egen

  7. Sporra ut de färsfyllda kuddarna och sära försiktigt på dem. Tryck lite lätt runt kanterna så att degen fäster.

    Foto: Susanne Almers

    Hemmagjord pasta

  8. Lägg dem bredvid varandra på ett lätt mjölat underlag. Kavla ut resten av degen och gör på samma sätt.

  9. Koka raviolin i rikligt med lättsaltat vatten ca 3 minuter.

  10. Servera dem med lite olivolja ringlad över, nymald svartpeppar, färsk basilika, färsk rosmarin samt riven färsk parmesan.

    Foto: Susanne Almers

    Recept ravioli

Vad tyckte du om receptet?

Olika fyllningar

Tittar man på italienska recept inser man snabbt att dessa populära pastakuddar kan ha en väldigt varierad fyllning. Någon typ av ostfyllning är vanlig, och då serveras raviolin gärna med en tomatsås. Andra fyllningar är svamp och grönsaker eller som här en köttfärsblandning.

Gör gärna pastadegen med durumvete!

Pastadegen görs på vanligt vetemjöl och det proteinrika italienska durumvetet. Degen blir då stadig att hantera, men ändå lätt att kavla ut riktigt tunt.

Pastamaskin och matberedare?

Den som vill och har en pastamaskin använder förstås den, men här använder vi en vanlig kavel, som säkert finns i de flesta hushåll. Vi har även gjort degen på traditionellt vis på bakbordet, men det går också mycket bra i matberedare.