Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Så förbereder du pizzabaket
Värm. Lägg in stenhällen i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (grill) minst en timme innan pizzorna ska gräddas. Det är viktigt att hällen är så het som möjligt. Pizzorna gräddas sedan under 7-10 minuter, beroende på tjockleken på degen och hur varm ugnen och stenarna blir.
Välj fritt. Ingrediensernas mängd på pizzorna i recepten är en fingervisning. Det fina med pizzabakning är att det ska vara fritt fram att välja vad och hur mycket man önskar ha på den. Basen i pizzabakning är degen och tomatsåsen, men det finns två andra ingredienser som är både enkla att göra och som smakar underbart gott på pizza: lufttorkade tomater och pesto. Den hemmagjorda peston smakar helt annorlunda än den köpta, så lägg några extra minuter på den och dina gäster kommer att bli imponerade.
Häll varmt vatten i en stor skål och lös upp torrjäst och socker. Låt stå i 10 minuter.
Tillsätt olja och salt och rör ner mjöl tills det inte längre går att röra, utan du behöver använda händerna. Stjälp då ut degen på ett rent och mjölat underlag. Knåda degen genom att vika den och pressa den mot den mjölade bänken, tillsätt resten av mjölet med jämna mellanrum under knådningen tills degen är elastisk, mjuk och slät. Det krävs ofta cirka 8-10 minuter, degen ska inte fastna på vare sig bord eller händer.
Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en kökshandduk, låt den gärna jäsa på en varm plats i en timme.
Gör tomatsåsen under tiden. (Se recept nedan)
Efter en timme ska degens storlek ha fördubblats och vara redo att bakas ut till pizzor. Kavla ut den så tunt det går, bred ut tomatsås, topping, grilla och njut!
Hacka lök och vitlök fint. Stek i olivolja på medeltemperatur i cirka 5 minuter. Rör runt ibland så det inte bränns vid.
Häll på tomatkross, vitt vin, socker och timjan och låt sjuda på svag värme. Rör om emellanåt i cirka en timme, tills såsen har fått en tillräckligt tjock konsistens och en rund och fin smak.
Smaka av med salt och peppar.
Baka ut degen och bred tomatsåsen jämnt över den.
Fördela skivad korv, fänkål och mozzarella över pizzan.
Grädda i cirka 8-10 minuter eller tills den fått färg.
Recept från Mitt kök