Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Några vänner, lite pizza och en stenhäll - se där, receptet på en riktigt lyckad kväll! Men pizzorna blir jättegoda i vanlig ugn också. Egna hemgjorda pizzor blir helt enkelt mycket festligare. Pröva och njut!
Så förbereder du pizzabaket: Värm. Lägg in stenhällen i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (grill) minst en timme innan pizzorna ska gräddas. Det är viktigt att hällen är så het som möjligt. Pizzorna gräddas sedan under 7-10 minuter, beroende på tjockleken på degen och hur varm ugnen och stenarna blir.
Välj fritt. Ingrediensernas mängd på pizzorna i recepten är en fingervisning. Det fina med pizzabakning är att det ska vara fritt fram att välja vad och hur mycket man önskar ha på den. Basen i pizzabakning är degen och tomatsåsen, men det finns två andra ingredienser som är både enkla att göra och som smakar underbart gott på pizza: lufttorkade tomater och pesto. Den hemmagjorda peston smakar helt annorlunda än den köpta, så lägg några extra minuter på den och dina gäster kommer att bli imponerade.
Häll varmt vatten i en stor skål och lös upp torrjäst och socker. Låt stå i 10 minuter.
Tillsätt olja och salt och rör ner mjöl tills det inte längre går att röra, utan du behöver använda händerna. Stjälp då ut degen på ett rent och mjölat underlag. Knåda degen genom att vika den och pressa den mot den mjölade bänken, tillsätt resten av mjölet med jämna mellanrum under knådningen tills degen är elastisk, mjuk och slät. Det krävs ofta cirka 8-10 minuter, degen ska inte fastna på vare sig bord eller händer.
Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en kökshandduk, låt den gärna jäsa på en varm plats i en timme.
Gör tomatsåsen under tiden. (Se recept nedan)
Efter en timme ska degens storlek ha fördubblats och vara redo att bakas ut till pizzor. Kavla ut den så tunt det går, bred ut tomatsås, topping, grilla och njut!
Hacka lök och vitlök fint. Stek i olivolja på medeltemperatur i cirka 5 minuter. Rör runt ibland så det inte bränns vid.
Häll på tomatkross, vitt vin, socker och timjan och låt sjuda på svag värme. Rör om emellanåt i cirka en timme, tills såsen har fått en tillräckligt tjock konsistens och en rund och fin smak.
Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 75 grader.
Skålla tomaterna och när de svalnat något, skala och halvera dem. Lägg i en bunke och salta lite. Låt stå ett par minuter, slå sedan av överskottsvätskan som saltet dragit ur tomaterna.
Vänd ner tunt skivad vitlök, olivolja, färsk timjan och nymalen svart peppar.
Lägg upp på en plåt och sätt in i ugnen. Tomaterna ska torkas ut men inte bli snustorra som de man köper. De behöver stå i ugnen cirka 2-3 timmar.
Rosta pinjenötterna i stekpanna tills de fått färg.
Lägg dem i en skål tillsammans med basilikabladen, riven parmesan och de övriga ingredienserna. Mixa blandningen med stavmixer eller kör den i matberedare. Ringla över pizzan efter att den har bakats.
Baka ut degen och bred tomatsåsen jämnt över den.
Skiva mozzarellan, fördela jämnt över pizzan tillsammans med de lufttorkade tomaterna. Grädda i ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills pizzan har fått färg.
Ringla över peston efter att den har gräddats.
Recept från Mitt kök