Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemlagad falafel med tabbouleh

Underbar gyllene falafel är inte svår att göra. Stek dem i rikligt med riktigt varm olja, oljan är lagom varm när en klick smör eller en bit bröd börjar fräsa i den. Använd inte matberedare att mosa kikärterna i, då blir färsen för lös. Salladen är lagad med inspiration från tabbouleh, men i stället för bulgur lagas den med pärlcouscous, massor av grönt, saltade rostade mandlar och tranbär.

Lena Söderström
Hemlagad falafel med tabbouleh
Hemlagad falafel med tabbouleh
Hemlagad falafel med tabbouleh
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 500 gkikärter- kokta, väl avrunna, gärna från burk
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tskkoriander- mald
  • 0,5ägg
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 krukakoriander
  • 1 dlkikärtsmjöl- + 2-3 msk
  • 23 krmsalt
  • 34 dlmajsolja

Super green tabbouleh

  • 3 dlpärlcouscous
  • 1gurka
  • 1 knippapersilja- stor
  • 23 kvistarmynta
  • 1 dlsaltrostade mandlar
  • 0,5 dltranbär- torkade
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmflingsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • koriander
  • citronklyftor

Tillbehör

  • 2 dlturkisk yoghurt- eller grekisk
  • 1 dlgranatäppelkärnor- färska eller frysta och tinade
  • oliver- marinerade
  • picklad rödlök

Gör så här

  1. Tabbouleh: Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna. Finhacka gurkan. Hacka persilja och mynta. Skär mandeln i flisor. Blanda couscousen med gurka, örter, mandel och tranbär. Ringla över olja och krydda med flingsalt och peppar.

  2. Mosa kikärterna med gaffel till färskonsistens. Blanda färsen med spiskummin och koriander. Blanda i lättuppvispat ägg, lite i taget, färsen ska inte bli för lös. Skala och pressa i vitlöken. Hacka och blanda i koriander. Blanda i 1 dl kikärtsmjöl. Krydda med salt.

  3. Forma färsen till 14 bollar och platta till dem lite till bullar. Vänd bullarna i 2–3 msk kikärtsmjöl.

  4. Värm upp oljan försiktigt i en liten gjutjärnstekpanna med hög kant. Bryn bullarna runt om, i två omgångar, i 3–5 minuter tills de är genomvarma och har fått fin färg. Ta upp dem med hålslev och lägg på ett serveringsfat.

  5. Garnera kikärtsbullarna med korianderkvistar och citronklyftor. Servera med super green tabbouleh, yoghurt blandad med granatäppelkärnor, marinerade oliver och picklad lök.

Vad tyckte du om receptet?