Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemgjorda energibars

Hemgjorda energibars är fullproppade med energi och godsaker och perfekta att packa ner i ryggsäcken på utflykten.

Hemgjorda energibars
Hemgjorda energibars
Hemgjorda energibars
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 150 gfrukt- torkad blandad, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, ­katrinplommon
  • 100 gcashewnötter
  • 200 gsmör
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 0,5 dlsirap- ljus
  • 7 dlhavregryn
  • 1 krmsalt
  • 150 gchoklad- mörk, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka frukt och nötter.

  2. Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och låt det smälta samman på medelhög värme. Ta kastrullen från värmen och rör i frukt, nötter, havregryn och salt.

  3. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Tryck till ordentligt med handen eller baksidan av en träslev.

  4. Grädda mitt i ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den skärs i rutor med vass kniv. Låt bitarna kallna i formen i kylen ­innan de lossas. Doppa eventuellt ­bitarna i smält choklad.

Vad tyckte du om receptet?