Ricotta, den italienska färskosten är faktiskt fullt möjlig att göra själv. Vanligtvis blandas den med pasta, men den neutrala osten passar också bra att smaksätta med vitlök, färska örter och olivolja. Då passar den bra att fylla matiga smörgåsar med.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 lgammaldags mjölk- gårdsmjölk eller ekologisk standardmjölk
2 dlvispgrädde
2citroner- ekologiska, pressad saft
Gör så här
Koka sakta upp mjölk och grädde tills temperaturen mäter 84 grader.
Ta från värmen och tillsätt citronsaften. Rör långsamt med en träslev tills mjölken börjar skikta sig.
Låt mjölkblandningen rinna av genom en silduk som lagts i en sil, cirka 1 timme.
Knyt ihop tyget till en påse och häng upp den i en silställning. Låt vasslen som är kvar rinna av, cirka 15 minuter. Ju längre osten rinner av desto torrare blir den.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,6 · 162 röster)
Men det är också gott att lägga en klick av ricottan i nyponsoppan (recept här!), såväl som i blåbärssoppan (recept här!). Till nyponsoppan passar det bra att smaksätta osten med vaniljpulver (inte vaniljsocker) och till blåbärssoppan är det gott att röra i lemon curd i osten.