Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ostkaka. I Östergötland och Småland ordnades i äldre tid inga kalas utan att gästerna hade med sig sina egna ostkakor som förning. Har du inte tex en syltkittel på 15 liter kan receptet halveras, men jobbet är detsamma för stor som för liten sats.
Värm mjölken till 37°. Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 min medan mjölken ”löper”.
Skålla, skala och hacka mandeln. Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
Skär den koagulerade ostmassan i grytan i ett rutsystem ända ner till bottnen med en lång kniv. Försök att skära även på tvären och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak).
Rör runt ostmassan med trägaffel eller lång träsked. Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.