Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hemgjord julkorv med kryddpepparsås och pepparrot är en klassisk rätt. Gör gärna några extra korvar att stoppa ner i frysen för det är så gott att ta upp under vintermånaderna och äta med ett gott minne av julen.
Skär köttet i bitar, behåll fettet. Lägg det i frysen tillsammans med kvarn- delarna ca 30 min.
Koka upp mjölken och låt den kallna.
Mal kött, potatis och späck i en köttkvarn och blanda med mjölk, vätska och alla kryddor. Blanda noga så att alla kryddor blandas, enklast görs det i en degblandare med krok. Provstek gärna en liten bit av färsen och kontrollera kryddningen.
Skölj igenom fjälster noga med kallt vatten och stoppa sedan korven. Var noga med att inte stoppa den för hårt. Dela upp i ca 40 cm långa korvar och dela dem genom att nypa till fjälstret och snurra det runt. Knyt med stekgarn vid snurrningen för att försluta korven ordentligt. Forma varje korv till en ring. Frys korven i plastpåsar om de inte ska ätas direkt.
Kokning: Skala och skiva löken. Koka upp vattnet med lök, salt och pepparkorn. Lägg ner en korvring och sjud under lock 20–25 min.
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Låt fräsa ca 1 minut. Häll på mjölken och krydda med krydd-peppar, salt och vitpeppar. Låt koka upp på svag värme under omrörning. Sjud såsen ca 8 min. Tillsätt eventuellt lite korvspad.
Servera korven med varm sås, kokt potatis och färskriven pepparrot.