Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita

Recept på helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita. Lägg gärna kycklingen i marinaden och förvara i kylen ett dygn innan den ska lagas.

Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita
Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita
Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1kyckling- hel stor (ca 2 kilo)

Marinad

  • 2vitlöksklyftor
  • 1 dlyoghurt- naturell
  • 1 mskrapsolja
  • 2 msktandoorikrydda
  • 1 mskingefära- fint riven
  • 2 tsksalt
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 mskrödbeta- finriven eller 2 krm röd naturlig livsmedelsfärg ev

Raita

  • 1gurka
  • 1,5rödlök
  • 1 tsksalt
  • 0,5grön chili- t ex spansk peppar
  • 3 dlturkisk yoghurt
  • 0,5 dlmynta- hackad
  • 2 tskhonung- flytande
  • 1 tsknigellafrön

Couscous

  • 7 dlvatten
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 2,5 dlpärlcouscous- eller bulgur
  • 1rödlök
  • 250 gplommontomater- i olika färger
  • 100 gspenat- färsk
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • mango chutney

Gör så här

  1. Marinad: Skala och riv vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser. Pensla 1/3 av marinaden inuti kycklingen. Lägg kycklingen i marinaden och vänd runt så att marinaden täcker hela kycklingen. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur eller ställ in i kylen för senare tillagning.

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Tillaga ca 30 min.

  3. Sänk ugnsvärmen till 150° och tillaga ytterligare ca 1 1/2 timme, tills innertemperaturen är 82°. Låt kycklingen vila ca 15 min innan den skärs i bitar.

  4. Raita: Skala gurkan slarvigt. Hyvla den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Blanda gurka och lök med salt. Låt stå ca 15 min i durkslag för att rinna av.

  5. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda yoghurt, chili och mynta. Tillsätt honung och nigellafrön. Vänd ner gurka och lök. Låt stå i kylen ca 20 min före servering.

  6. Couscous: Koka upp vattnet med buljongtärning och saffran. Tillsätt couscous eller bulgur. Koka enligt anvisning på paketet ca 15 min.

  7. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär tomaterna i bitar. Skölj couscousen hastigt i kallt vatten. Blanda lök, tomater, spenat, olja och citronsaft. Vänd ner couscousen.

  8. Servera kycklingen med couscous, raita och mango chutney.

Vad tyckte du om receptet?