Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt rödspätta med pepparrotssmör & rödbetor


Hemligheten med den goda fisken är att den först bryns på båda sidor i stekpanna och sedan tillagas färdig på svag värme i ugnen. På det här sättet kan du servera helstekt spätta till fyra personer samtidigt, trots att du bara använder en stekpanna.

Helstekt rödspätta med pepparrotssmör & rödbetor

Helstekt rödspätta med pepparrotssmör & rödbetor

Helstekt rödspätta med pepparrotssmör & rödbetor

Annika Broman

Ingredienser

  • 4rödspättor- hela, utan huvud och fenor
  • 500 gsmör
  • 3 dlpepparrot- grov riven
  • 2äpplen- klyftade
  • 2 dlinlagda rödbetor- i bitar

  • 2 dlkaprisbär- (eller vanlig kapris)

  • 2citroner
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader och ställ in fyra tallrikar som du ska servera på. Sätt in en extra plåt i ugnen, så du får två ”hyllor” att ställa tallrikarna på.

  2. Bryn fiskarna, en åt gången, försiktigt i smör cirka 2 minuter på varje sida. Salta och peppra. Ha inte för hög värme för då bränner smöret.

  3. Lägg de brynta fiskarna på de varma tallrikarna i ugnen. Låt sedan fiskarna blir klara i ugnen, cirka 15-20 minuter. Steker du bara en fisk kan du ställa in stekpannan med den brynta fisken direkt i ugnen i stället.

  4. Bryn under tiden smöret i en panna tills det börjar bli gyllenbrunt och dofta lite nötigt. Vänd ner peppar­roten, rödbetorna, kaprisen och äpplena så de blir varma.

  5. Ta ut fisken ur ugnen och häll över en rejäl sked av smöret. Serveras gärna med färskpotatis och citron.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök