Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Helstekt oxfilé blir saftig i ugn. Här serveras den med läcker potatis- och grönsakskaka.
Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175¨.
Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken. - Hit går att förbereda -
Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.