Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt oxfilé med rödvinssås

Helstekt oxfilé blir saftig i ugn. Här serveras den med läcker potatis- och grönsakskaka

Helstekt oxfilé med rödvinssås
Helstekt oxfilé med rödvinssås
Helstekt oxfilé med rödvinssås

Ingredienser

  • 1,6 kgoxfilé
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Rödvinssky

  • 3vitlökar- hela
  • 2gula lökar
  • 1 mskolivolja
  • 1 dlströsocker
  • 75 clrött vin
  • 1,5 dlkonc kalvfond
  • 6 dlvatten
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 25 gsmör
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Timjanskum

  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dltimjan- löst packad repad
  • 1 dlmjölk- lätt
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald

Tillbehör

  • 1potatis- och grönsakskaka med smak av tryffel

Gör så här

  1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.

  2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175¨.

  3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.

  4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.

  5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

  6. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken. - Hit går att förbereda -

  7. Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Servera med: Potatis- och grönsakskaka med smak av tryffel!