Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker

Recept på helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker. Ratte-potatis är god sort med smörig smak och fast konsistens. Ta ut köttet redan vid 50° för rosa; temperaturen fortsätter att gå upp när man steker köttet på hög värme.

Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker
Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker
Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker
Recept på helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 700 goxfilé- hel av mittbiten
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tsktimjan
  • 1 msksmör
  • 1 mskolivolja

Parmesanmajonnäs

  • 1äggula
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 msksherryvinäger
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • 2 dlrapsolja
  • 2 dlparmesan- finriven

Ugnsbakade grönsaker

  • 200 gtrattkantareller
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 krmsalt- + 1 krm
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 0,5 krm + 1 krm
  • 250 gpärllök
  • 1 msksherryvinäger
  • 0,5 tskströsocker
  • 500 grattepotatis- (Svegro)
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 200 gromanticatomater
  • 1 pktedamamebönor- (250 g)

Garnering

  • 1 dlparmesan- grova flagor
  • 1 dlcocktailkapris- halverade
  • 2 dlbrödkrutonger- (färdiga på påse)
  • 0,5 krukakruspersilja

Gör så här

  1. Majonnäs: Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar.

    Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning till en tjock kräm. Blanda i parmesanosten.

  2. Kött: Sätt ugnen på 250°. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör och olivolja. Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.

  3. Grönsaker: Stek svampen i 1 msk smör tills all vätska kokat bort. Strö på 2 krm salt och 1 krm peppar,  ställ åt sidan. Skala och stek löken hastigt, häll på vinäger och socker. Låt koka in. Strö på 1 krm salt och 1/2 krm peppar.

  4. Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form, ringla över olja, flingsalt och 1 krm peppar. Baka potatisen mitt i ugnen 15–20 min. Ta formen ur ugnen, sänk ugnsvärmen till 200 °.

  5. Stek köttet mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 50°. Låt vila ca 10 min i folie, ­temperaturen stiger till ca 55°.

  6. Lägg svamp, tomater och edamame­bönor på potatisen. Värm i ugnen ca 10 min.

  7. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp grönsakerna på en skärbräda eller ett stort fat. Lägg på köttet och strö över parmesan, kapris, krutonger och ­persilja. Servera med parmesan­majonnäs.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av: Sophie Berlin