Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kycklingen blir saftig och god när den steks hel i ugnen. Skulle det bli något kvar passar kycklingköttet bra i en sallad, en pastasås eller i en paj.
Sätt ugnen på 200°. Hacka hälften av oliverna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och skär sedan citronen i grova bitar. Blanda de hackade oliverna med citronskal och smör. Skala och pressa i vitlöken.
Lägg lite olivsmör under skinnet på kycklingen. Krydda kycklingen runt om, och inuti buken, med salt och peppar. Fyll buken med citronbitar och 4 timjankvistar. Bind eventuellt om kycklingen med bindgarn så att fyllningen inte åker ut.
Bred resten av olivsmöret på kycklingen. Lägg den i en stor ugnssäker form. Blanda vin, vatten och fond och häll över.
Sätt in formen mitt i ugnen och tillaga ca 30 min.
Borsta potatisen ren och skär den i grova bitar. Lägg potatisen runt kycklingen tillsammans med 4 timjankvistar. Tillaga ytterligare ca 30 min. Ös kycklingen ett par gånger under tiden.
Rör om och lägg på tomater och resten av oliverna runt kycklingen. Tillaga tills kycklingen är genomstekt, 80° vid lårvecket och potatisen är mjuk, 15–20 min.
Skär kycklingen i bitar och servera med potatis, tomater och sky.