Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad

Recept på helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad. Blir det kyckling över är den god i en sallad eller gör en röra med crème fraiche och curry och servera i baguettte.

Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad
Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad
Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2kycklingar- (à 1,7 kilo)
  • 1citron
  • 1 krukatimjan
  • 0,5 krukarosmarin
  • 6vitlöksklyftor
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 msksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Sallad

  • 1 kgsmåpotatisar
  • 500 ggrön sparris
  • 0,5 dlolivolja- + 1/2 dl
  • 2 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 mskhonung
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 150 gbabyspenat
  • 100 goliver- svarta

Senapssky

  • 2 dlvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 msksenap- sötstark
  • 1 mskdijonsenap
  • 2 tskströsocker
  • 1 krmsoja- kinesisk
  • 2 krmsalt
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen och skär den i 4 bitar. Hacka timjan och rosmarin. Skala och skiva vitlöken. Blanda örter, vitlök, olja, salt och peppar. Gnid in kycklingarna in- och utvändigt med oljan och se till att det även kommer olja innanför skinnet.

  2. Lägg citronbitarna i kycklingarna. Lägg kycklingarna med brösten nedåt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  3. Vänd kycklingarna och tillaga ytterligare 30–40 min tills innertemperaturen vid låret är 80°. Lägg kycklingen på en skärbräda och låt den vila medan potatisen tillagas.

  4. Sallad: Höj ugnsvärmen till 250°. Skrubba potatisen och halvera dem eventuellt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 1/2 dl olja. Strö över 2 tsk salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar.  Blanda sparrisen med potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min tills potatisen är mjuk.

  6. Blanda 1/2 dl olja med citronsaft, honung,  1/2 tsk salt och peppar. Lägg spenat och oliver i en stor skål.

  7. Senapssky: Häll vattnet i formen efter kycklingarna och vispa ur den. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vin, de båda senapssorterna, socker och soja. Låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn.

  8. Blanda ner potatis och sparris i skålen med spenat och häll över dressingen.

  9. Servera kycklingen, skuren i portionsbitar, med potatissallad och senapssky.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Allt om Mat-redaktionen.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!