Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt kyckling med primörer och dragonsmörsås

Recept på helstekt kyckling med primörer serverad med tartarsås och dragonsmörsås. Vårkyckling fanns förr bara under våren, därav namnet. Tartarsåsen kan man göra på lite olika sätt. Men här är ett recept som passar fint till primörer och kyckling. Servera de båda såserna vid sidan om kycklingen.

Helstekt kyckling med primörer och dragonsmörsås
Helstekt kyckling med primörer och dragonsmörsås
Helstekt kyckling med primörer och dragonsmörsås
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 2vårkycklingar- à 700 g
  • 1citron
  • 2 msksmör- rumsvarmt
  • 2 tskfänkålsfrön- mortlade
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 0,5 krukatimjan

Vårprimörer

  • 400 gfärskpotatis
  • 2majrovor
  • 250 ggrön sparris
  • 4salladslökar
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 2primörgurkor- eller snacksgurka
  • 200 gmorötter
  • 8rädisor
  • 1endive- castelfrancosallad eller rosésallad
  • 0,5 knippadill
  • 2 mskolivolja
  • 25 grucolaskott- eller andra salladsskott

Tartarsås

  • 1 dlmajonnäs- gärna Hellmann´s
  • 0,5 dlgräddfil
  • 2 mskcornichons- grovhackade
  • 1 mskgul lök- finhackad
  • 1 tskkapris
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 tskpersilja- hackad
  • 1 tskgräslök- hackad
  • 0,5 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmcayennepeppar

Dragonsmörsås

  • 1gul lök
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 225smör- rumsvarmt
  • 4 mskdragon- hackad
  • 2 krmsalt

Garnering

  • ätliga blommor- t ex penséer, små ringblommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Rör ihop smör, fänkål, salt och peppar. Gnid in kycklingarna med citronsaft och därefter med smörblandningen.

  2. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 20 min tills den fått fin färg. Sänk ugnstemperaturen till 150˚. Tillaga tills kycklingens innertemperatur är 82˚ vid lårbenet, ca 20 min. Ös kycklingen regelbundet.

  3. Tartarsås: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med socker och krydda med salt och cayennepeppar.

  4. Dragonsmörsås: Skala och finhacka löken. Koka ihop lök, vin och vinäger tills nästan ingen vätska återstår. Rör ner smöret i omgångar och låt det smälta, såsen får inte koka. Tillsätt dragonen och krydda med salt.

  5. Vårprimörer: Skrubba och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt rinna av och halvera potatisen. Knipsa av en del av blasten på majrovorna. Koka dem ca 5 min. Låt rinna av och halvera dem. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola hastigt av med kallt vatten och halvera dem. Ansa salladslöken.

  6. Fräs potatis, majrovor, sparris och salladslök i rapsolja i en het stekpanna så att de får en fin stekyta. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg grönsakerna bredvid kycklingen när 5–10 min återstår av tillagningstiden. Ös den med stekskyn.

  7. Halvera gurkan på längden, först på mitten, sedan en gång till på mitten och om önskas även en gång till på mitten. Knipsa av en del av blasten på morötterna, behåll gärna lite för utseendet. Knipsa av en del av blasten på rädisorna. Behåll gärna lite för utseendet. Halvera salladen. Knipsa av dillkvistarna. Smaka på den och kolla om den har beska. Är den besk ska den fräsas med grönsakerna.

  8. Fräs morötterna i olivolja ca 2 min. Tillsätt rädisorna och fräs ca 1 minut. Vänd i gurka, sallad och rucola. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  9. Lägg upp grönsakerna med kycklingarna och de andra primörerna på ett fat. Ös kycklingskyn över hela härligheten.

Vad tyckte du om receptet?