Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt kyckling med färska örter och vitlökssmör

Njut av helstekt kyckling med grönsallad eller annat valfritt tillbehör. Denna rätt passar fint till påsk men också till andra festliga tillfällen.

Helstekt kyckling med färska örter och vitlökssmör
Helstekt kyckling med färska örter och vitlökssmör
Helstekt kyckling med färska örter och vitlökssmör
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 2kycklingar- färska, á cirka 1,2 kg
  • 2 tskflingsalt
  • 25 gsmör- smält

Örtsmör

  • 100 gsmör
  • 4 mskpersilja- finhackad
  • 1 mskdragon- finhackad
  • 1vitlöksklyfta- pressad

Potatis

  • 812potatisar
  • 1citron- färskpressad saft
  • 1citron
  • 0,51 tskflingsalt
  • 0,5 tskcitronpeppar

Till servering och garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, persilja, dragon och vitlök.

  2. Krydda kycklingarna med salt. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.

  3. Lyft skinnet på kycklingbrösten och fördela aromsmöret under skinnet. Pensla kycklingarna med det smälta smöret.

  4. Sätt plåten i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingarna cirka 20 minuter. Ös med smörsky som bildas under tiden.

  5. Blanda potatis, citronsaft, citronklyftor, olivolja, salt och peppar i en bunke.

  6. Ta ut plåten. Lägg potatisblandningen runtom kycklingarna. Stek i nedre delen av ugnen ytterligare 40 minuter, tills kycklingarna är helt genomstekta och potatisarna är mjuka. (Vänd gärna kycklingarna och rör om potatisen 2–3 gånger under tillagningstiden.)

  7. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök