Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt kyckling med bakade primörer och dragonsås

Ett recept på helstekt kyckling och potatis som tillagas i ugnen. Inget stekos och minimalt med disk.

Helstekt kyckling med bakade primörer och dragonsåsHelstekt kyckling med bakade primörer och dragonsåsHelstekt kyckling med bakade primörer och dragonsås
Recept på helstekt kyckling med bakade primörer och dragonsås Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2kycklingar- (à 1 1/2–2 kilo), gärna ekologiska
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Kryddsmör

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1citron- rivet skal
  • 2 mskcitron- pressad
  • 0,5 krukadragon- finhackad
  • 1 krmsalt

Bakade primörer

  • 1 kgpotatisar- små
  • 500 gsparris- grön
  • 1 knippasalladslök
  • 400 gharicots verts

Dragonsås

  • 1gul lök
  • 2dragonkvistar
  • 1 mskrapsolja
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 1 mskkycklingfond- konc
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 1,5 dlyoghurt- turkisk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° konventionell. Rör ihop alla ingredienser till kryddsmöret.

  2. Lossa skinnet på kycklingarna och peta in kryddsmöret. Bind upp kycklingarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, tills de är genomstekta, 75° innertemperatur. Ta ut och låt kycklingen vila.

  3. Skrubba potatisen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Skär sparrisen i grova bitar. Ansa löken och skär den i bitar. Blanda grönsakerna med potatisen när ca 5 min återstår av tillagningstiden.

  5. Dragonsås: Skala och finhacka löken. Finhacka dragonen. Fräs lök och dragon i olja ca 3 min. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka utan lock ca 5 min. Tillsätt grädden och koka ca 10 min. Klicka i yoghurten och mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och koka upp.

  6. Skär kycklingen i bitar och servera med grönsaker och sås.

Vad tyckte du om receptet?