Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås

Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås är klassisk söndagsmiddag. Trots att köttet inte bryns innan det tillagas i ugnen får det en fin, knaprig och god yta tack vare den långa tillagningstiden.

Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås
Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås
Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 kgfläskkarré- benfri
  • 1 msksenapspulver- Colmans
  • 1 msktimjan
  • 0,5 msksalvia
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Potatis

  • 800 gpotatis- mjölig
  • 1citron
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 0,5 dlolivolja

Sås

  • 1äpple
  • 1bananschalottenlök
  • 1 msksmör
  • 2 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • skyn- från köttet
  • 3 mskcalvados
  • 1 tsksoja- kinesisk
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda senapspulver, timjan, salvia, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Stick i en kött-termometer och tillaga köttet mitt i ugnen till 80° innertemperatur, beräkna 2–2 1/2 timme. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan.

    Cirka hälften skärs i skivor och serveras, resten  sparas till senare.

  2. Potatis: Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Koka upp ca 1 liter vatten med citronsaft och 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka den under lock ca 10 min. Låt den rinna av.

  3. Sås: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs äpple och lök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vatten, grädde och sky från köttet och tillsätt calvados och soja. Låt koka ca 10 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner redningen i såsen. Låt koka upp och krydda med salt och peppar.

  4. Höj ugnsvärmen till 275°. Blanda potatisen med citronskal, olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.

  5. Servera köttet med potatis och sås samt sallad.

Vad tyckte du om receptet?