Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås är klassisk söndagsmiddag. Trots att köttet inte bryns innan det tillagas i ugnen får det en fin, knaprig och god yta tack vare den långa tillagningstiden.
Sätt ugnen på 175°. Blanda senapspulver, timjan, salvia, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Stick i en kött-termometer och tillaga köttet mitt i ugnen till 80° innertemperatur, beräkna 2–2 1/2 timme. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan.
Cirka hälften skärs i skivor och serveras, resten sparas till senare.
Potatis: Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Koka upp ca 1 liter vatten med citronsaft och 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka den under lock ca 10 min. Låt den rinna av.
Sås: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs äpple och lök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vatten, grädde och sky från köttet och tillsätt calvados och soja. Låt koka ca 10 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner redningen i såsen. Låt koka upp och krydda med salt och peppar.
Höj ugnsvärmen till 275°. Blanda potatisen med citronskal, olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.
Servera köttet med potatis och sås samt sallad.