Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt gås

Recept på helstekt gås. Gåsen fylls med äpplen, katrinplommon och färsk timjan.

Helstekt gåsHelstekt gåsHelstekt gås
Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser

  • 1gås- färsk (ca 4,5 kg)
  • 1 msksalt
  • 1 tskvitpeppar- nymald

Fyllning

  • 2äpplen
  • 10katrinplommon- kärnfria
  • 1 krukatimjan- färsk

Sås

  • 8 dlvatten
  • 1 dlkycklingfond- koncentrerad
  • 2 dläppeljuice- koncentrerad
  • 1 dlarmagnac
  • 2 msksvartvinbärsgelé
  • 6 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Rödkål

  • 1rödkålshuvud- (ca 600 g)
  • 1lök- gul
  • 1äpple
  • 2 mskgåsfett
  • 1 dlrödvinsvinäger
  • 4 dlrödvin
  • 2 dlportvin- rött
  • 1 tsksalt
  • 1 dlsirap- mörk, + 2 msk mörk sirap
  • 1lagerblad
  • 1 krmkryddnejlika- mald
  • 1kanelstång

Råstekta potatiskulor

  • 2 kgpotatis
  • 0,5 dlgåsfett- från stekningen av gåsen
  • 3 msksmör
  • 1 mskströbröd
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Portvinsinkokta katrinplommon

  • 1 påsekatrinplommon- kärnfria (250 g)
  • 1 dlportvin- vitt
  • 2 msksmör
  • 2 tskströsocker

Sockerstekta äppelklyftor

  • 4äpplen- fasta
  • 2 msksmör
  • 2 tskströsocker

Garnering

  • bladpersilja- strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind upp låren på gåsen med hushållssnöre. Salta och peppra både inuti och utanpå gåsen. Skär äpplena i bitar. Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan. Sätt en köttermometer i lårvecket.

  2. Lägg gåsen med bröstet ner i en långpanna eller en stor ugnssäker form. Stek gåsen 1 timme. Vänd upp ena lårsidan och stek ytterligare 30 min, därefter 30 min på andra låret. Till sist ca 1 timme med bröstet upp.

  3. Höj temperaturen till 225° och stek ytterligare  ca 20 min tills gåsen får ett fint, knaprigt skinn. Innertemperaturen ska vara 80°. Ös ofta med gåsfettet under stektiden. Spara gåsfettet från stekningen till rödkålen och potatisen.

  4. Såsen: Blanda alla ingredienser till såsen utom maizena, salt och peppar i en kastrull. Låt koka ihop, ca 20 min, tills 1 liter återstår.

  5. Rör ut maizenan med lite vatten och vispa ner det i såsen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

  6. Rödkål: Strimla rödkålen, löken och äpplet fint. Fräs det lätt i gåsfettet utan att det tar färg. Tillsätt rödvinsvinäger, rödvin, portvin, salt, 1 dl sirap och kryddor.

  7. Låt sjuda ca 45 min under lock. Rör om flera gånger under koktiden. Smaka av med 2 msk sirap och ev mer salt.

  8. Skala potatisarna och ta ut kulor med ett kuljärn. Råstek potatiskulorna i fettet på medelvärme i stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg, ca 10 min beroende på sort och storlek. Strö på brödet. Salta och peppra.

  9. Plommon: Koka upp katrinplommon och portvin. Låt kallna. Stek katrinplommonen glansiga i smör och socker.

  10. Äpplen: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i klyftor. Stek dem halvmjuka i smör och socker.

  11. Skär upp gåsen och servera med tillbehören. Garnera med strimlad persilja.

Vad tyckte du om receptet?