Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt fläskfilé med sötpotatis och picklad rödlök

Helstekt fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis och picklad rödlök. Det är viktigt att helstekt kött får vila en stund efter stekningen, den blir då lättare att skära i fina skivor.

Helstekt fläskfilé med sötpotatis och picklad rödlök
Helstekt fläskfilé med sötpotatis och picklad rödlök
Helstekt fläskfilé med sötpotatis och picklad rödlök
Foto: Lena Söderström

Picklad lök

  • 2rödlökar
  • 2 dlvatten
  • 5 mskströsocker
  • 3 mskättiksprit (12 %)

Fläskfilé med sötpotatis

  • 700800 gfläskfilé
  • salt
  • svartpeppar- nymald
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1 mskingefära- finriven
  • 1 mskvit balsamvinäger
  • 4 mskmajsolja
  • 2japansk soja
  • 3 mskflytande honung
  • 2sötpotatisar- stora, ca 800 g
  • 0,5 krukatimjan
  • 3 mskolivolja
  • flingsalt

Garnering och servering

  • 1,5 msksesamfrön- rostade
  • färska örter

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken. Koka upp vatten och blanda det med sockret tills det löser sig. Blanda i ättikan. Låt svalna. Häll lagen över löken och låt kallna. Låt marinera i cirka 2 timmar.

  2. Dela filén i två bitar och krydda dem med salt och peppar.

  3. Blanda ihop vitlök, ingefära, vinäger och 2 msk majsolja. Vänd köttet i blandningen, täck över och låt marinera i kylskåp i 3–4 timmar, gärna över natten. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Bryn köttet runtom i 2 msk majsolja i cirka 5 minuter.

  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Pensla med sojan blandad med honungen. Stick in köttermometern i köttet, in i den tjockaste delen. Stek köttet klart i mitten av ugnen till 70 grader innertemperatur.

  6. Förbered potatisen under tiden: Tvätta potatisen väl och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med timjankvistarna. Ringla över olivoljan. Salta.

  7. Ta ut köttet och låt det vila i cirka 20 minuter. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Sätt plåten med potatisen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den är mjuk.

  8. Garnera köttet med rostade sesamfrön och potatisen med färska örter. Servera med picklad lök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.