Recept från Leva & Bo.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Helstekt fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis och picklad rödlök. Det är viktigt att helstekt kött får vila en stund efter stekningen, den blir då lättare att skära i fina skivor.
Picklad lök: Skala och skiva löken. Koka upp vatten och blanda det med sockret tills det löser sig. Blanda i ättikan. Låt svalna. Häll lagen över löken och låt kallna. Låt marinera i cirka 2 timmar.
Dela filén i två bitar och krydda dem med salt och peppar.
Blanda ihop vitlök, ingefära, vinäger och 2 msk majsolja. Vänd köttet i blandningen, täck över och låt marinera i kylskåp i 3–4 timmar, gärna över natten. Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn köttet runtom i 2 msk majsolja i cirka 5 minuter.
Lägg över köttet i en ugnssäker form. Pensla med sojan blandad med honungen. Stick in köttermometern i köttet, in i den tjockaste delen. Stek köttet klart i mitten av ugnen till 70 grader innertemperatur.
Förbered potatisen under tiden: Tvätta potatisen väl och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med timjankvistarna. Ringla över olivoljan. Salta.
Ta ut köttet och låt det vila i cirka 20 minuter. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Sätt plåten med potatisen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den är mjuk.
Garnera köttet med rostade sesamfrön och potatisen med färska örter. Servera med picklad lök.
Recept från Leva & Bo.