Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt filé med rotfruktstårta

Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populärt, men blir lite festligare som ”tårta”.

Helstekt filé med rotfruktstårta
Helstekt filé med rotfruktstårta
Helstekt filé med rotfruktstårta
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 gfläskfilé
  • smör- till stekning
  • 1 tskrosmarin- eller timjan
  • flingsalt
  • peppar- nymald

Rotfruktstårta

  • 500 grotfrukter- blandade,morot, palsternacka, rotselleri
  • 300 gmjölig potatis
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 2 stvitlöksklyftor- pressade
  • 2 tsktimjan
  • 1 tsksalt
  • 1 krmpeppar- nymald
  • 200 gcamembert
  • 4 stägg
  • 250 gkesella
  • 1 dlstandardmjölk

Gör så här

  1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader.

  2. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddan, salt och peppar.

  3. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader.

  4.   Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.

  5. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur formen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök