Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helstekt älgfilé med trattkantarellsås & råstekt rosmarinpotatis


Bjud på smakrik älgfilé med krämig svampsås, svartrötter och frasig rosmarinpotatis.

Helstekt älgfilé med trattkantarellsås & råstekt rosmarinpotatis

Helstekt älgfilé med trattkantarellsås & råstekt rosmarinpotatis

Helstekt älgfilé med trattkantarellsås & råstekt rosmarinpotatis

Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 500 gälgfilé- i bit
, cirka
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • 3 msksmör


Sås:


  • 250 gtrattkantareller
  • 1schalottenlök
  • 2 msksmör
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskviltfond med kantareller- koncentrerad
  • 2 dlvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • salt- svartpeppar

Svartrötter:


  • 4svartrötter
  • 1 mskcitronsaft- pressad

Potatis:


  • 1 kgdelikatesspotatis- Cherie eller annan fast potatis
  • 3 mskrapsolja
  • 2 tskflingsalt
  • 2 mskrosmarin- grovhackad

Garnera med:


  • rosmarin och timjan

Gör så här

  1. Putsa bort hinnor från filén. Salta och krydda runtom med peppar och timjan. Bryn filén i en het stekpanna med smör. Lägg över filén i en ugnsfast form.

  2. Stek filén i mitten av ugnen, 125 grader, till 58 grader innertem­peratur. Låt köttet vila 10 minuter inlindat i smörpapper. Skiva köttet i centimetertjocka skivor strax innan serveringen.

  3. Ansa och dela trattkantarellerna genom att dra isär dem i hatten. Skala och skiva löken. Fräs svamp och lök mjuka i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med viltfond, vatten och grädde efter hand tills såsen tjocknar. Rör om hela tiden så att såsen blir slät. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Skala svartrötterna med en potatis- eller sparrisskalare. Dela dem i 7 centimeter långa bitar och lägg dem i en skål med i kallt vatten med citronsaft, så att de inte mörknar. Koka dem i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 5 minuter. Låt rinna av.

  5. Skölj och borsta potatisarna. Skiva dem i matberedaren med grova skivtillsatsen eller med kniv i 4 milimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke med kallt vatten, cirka 10 minuter så att en del av stärkelsen lakas ur.

  6. Skölj av skivorna i ett durkslag och torka av dem på en ren kökshandduk. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt potatisen. Salta och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen vid 250 grader, cirka 20 minuter. Vänd runt potatisen då och då.

  7. Servera älgfilén på en bädd av svartrötter med trattkantarellsås och rosmarinpotatis. Garnera med rosmarin och timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök