Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helgrillad gös med färskpotatis- och bönsallad

Helgrillad gös med färskpotatis- och bönsallad är läcker sommarmat. Den enkla yoghurtcrèmen smakar fantastiskt till potatis- och bönsalladen. Använd en smakrik olivolja för bästa resultat.

Helgrillad gös med färskpotatis- och bönsalladHelgrillad gös med färskpotatis- och bönsalladHelgrillad gös med färskpotatis- och bönsallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kggös- hel, rensad och fjällad
  • 1citron
  • 1 krukabladpersilja
  • 1 krukaoregano
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Sallad

  • 600 gfärskpotatis
  • 400 gbondbönor- färska
  • 150 gharicots verts
  • 150 gsockerärter
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Yoghurtcrème

  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Potatissallad: Skrubba potatisen noga och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

  2. Fisk: Repa och hacka örterna. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Skär citronen  i skivor. Blanda örter, citronskal, smör, salt och peppar.

  3. Torka av fisken in- och utvändigt. Skär tunna skåror på ena skinnsidan av fisken. Bred örtröran i skårorna. Fyll fiskens buk med citronskivor.

  4. Grilla fisken på indirekt värme (vid sidan av glöden) under lock ca 25 min, när ryggraden lossar från fiskköttet är gösen färdiggrillad.

  5. Sprita bondbönorna och skala dem. Förväll bönor och ärter i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av i sil under kallt vatten och låt rinna av. Skiva potatisen grovt. Blanda potatis, bönor och ärter med olja, flingsalt och peppar.

  6. Yoghurtcrème: Blanda yoghurt och olja. Krydda med salt och peppar.

  7. Bred ut yoghurtcrèmen på ett fat. Toppa med salladen. Servera med fisken.

Vad tyckte du om receptet?