Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helgrillad fläskfilé med kantareller

Recept på helgrillad fläskfilé. Hittar du inte kantareller, varken i skogen eller i butiken, kan de ersättas med skogschampinjoner. 

Helgrillad fläskfilé med kantareller
Helgrillad fläskfilé med kantareller
Helgrillad fläskfilé med kantareller
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 gfläskfilé
  • 2zucchini- gärna gul och grön
  • 4knipplökar
  • 0,5 dlolivolja- med röksmak, Zeta
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Kantareller

  • 300 gkantareller
  • 1bananschalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt- + 1 krm
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvatten
  • 1,5 mskkycklingfond- konc
  • 1 krmsoja- kinesisk
  • 1 krmströsocker
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Tillbehör

  • dillslungad färskpotatis

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén. Ansa och skär zucchinin i skivor på längden. Ansa och halvera löken. Pensla kött och grönsaker med olja. Krydda köttet med 1 tsk salt och peppar och grönsakerna med 1 tsk salt.

  2. Kantareller: Ansa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är stora. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svampen tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt lök och smör och fräs ytterligare ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.

  3. Blanda crème fraiche, vin, vatten och fond i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 3 min. Blanda i hälften av kantarellerna (spara resten till garnering) och tillsätt soja och socker. Krydda med 1 krm salt. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  4. Grilla köttet runt om tills det är genomstekt, 68°, beräkna ca 25 min. Grilla grönsakerna ca 3 min på varje sida.

  5. Skär köttet i skivor. Värm de sparade kantarellerna och såsen. Servera köttet med grönsaker, sås, kantareller och färskpotatis. Garnera med smörgåskrasse.

  6. Foto Lina Eriksson 10/17

Vad tyckte du om receptet?