Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hel lax i ugn bakad i parmesan- och citronvinägrett och räkor. Här används samma goda vinägrett till bakning av laxen och till räkorna. Serveras tillsammans med en grön crème fraiche-sås. Allt kan förberedas dagen före.
Skala räkorna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Hacka örterna. Blanda citronskal och saft med örter, olja, ost och honung. Krydda med peppar.
Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen på plåtar med bakplåtspapper. Krydda med salt. Bred hälften av dressingen över laxen.
Blanda resten av dressingen med de skalade räkorna och ställ i kylen.
Tillaga laxen mitt i ugnen till innertemperatur 55°, ca 30 min. Kyl snabbt och förvara sedan laxen i kylen tills det är dags för servering.
Grön crème fraichesås: Lägg spenaten i kokande vatten. Låt koka upp och häll genast av spenaten. Spola med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken.
Mixa spenat, vitlök och olja med mixerstav. Blanda i crème fraiche och yoghurt. Krydda med salt och peppar.
Lägg räkorna på laxen vid servering. Servera med såsen, potatis och sallad.