Hel laxsida i ugn med medelhavsgrönsaker och örtsås - enklare kan det inte bli! Ugnsbakad lax är läcker festmat för många gäster, både som varmrätt eller som en del på buffé.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1,2 kglaxsida- urbenad
2fänkål
3rödlökar
3paprikor- i olika färg
3 mskolivolja
1 tsksalt- + 1,5 tsk salt
2 krmsvartpeppar- nymald, + 2 krm
1 krukatimjan
1 mskcitron- pressad
Örtröra
2 krukorörter- blandade t ex persilja, körvel, dill, dragon
2 mskcitron- pressad
3 mskolivolja
0,5 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Ansa och skiva fänkålen. Skala och skär löken i bitar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor.
Blanda grönsakerna med olja i en stor ugnssäker form eller långpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka och strö över timjan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.
Örtröra: Mixa örter, citronsaft och olja med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort skinnet från laxen och lägg den ovanpå grönsakerna. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar och droppa över citronsaft. Tillaga ytterligare ca 15 min tills fisken är genomkokt.
Fördela örtröran över fisken och servera.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 179 röster)
Tid och temperatur?
Ugnstemperaturen på lax beror på hur man vill att slutresultatet ska bli. Tillagas laxen i lägre temperatur blir den saftig och genomkokt och passar att serveras kall på buffébordet. Tillagas laxen i högre temperatur får den en fin stekyta, och den får gärna ha en rå kärna.
Tillagning i ugn på låg temperatur, 125°, ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får då nästan samma konsistens. Laxens innertemperatur bör vara 52-55°. Servera laxen direkt från ugnen.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!