Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hel kyckling med rostade rotfrukter - allt på en plåt

Recept på hel kyckling tillagad i ugnsform tillsammans med rostade rotfrukter, apelsin och gräddig senapssås. Låt gärna kycklingen rumstempereras innan den sätts in i ugnen. Inte bara saftigt och gott, riktigt praktiskt också att laga 

Hel kyckling med rostade rotfrukter - allt på en plåt
Hel kyckling med rostade rotfrukter - allt på en plåt
Hel kyckling med rostade rotfrukter - allt på en plåt
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1kyckling- hel (ca 1,3 kilo)
  • 500 gmorötter
  • 300 gbananschalottenlökar
  • 2fänkålsstånd
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 msksmör- + 25 g
  • 1 krukarosmarin
  • 1apelsin
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 krmnymald svartpeppar- + 2 krm

Sås

  • 1gul lök
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlvatten
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1 mskdijonsenap
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala morötter och lök och skär i större bitar. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg morötter, lök och fänkål på en plåt och blanda med 2 msk olja. Krydda med 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Gnid in kycklingen med 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar in- och utvändigt. Fyll buken med 2 msk smör och lägg i 2 rosmarinkvistar. Knyt eventuellt ihop benen med ett steksnöre och lägg kycklingen bland rotfrukterna. Skiva 25 g smör och lägg på kycklingen.

  3. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Halvera apelsinen och lägg halvorna bland grönsakerna. Repa och grovhacka resterande rosmarin och strö över.

  4. Tillaga kyckling och rotfrukter mitt i ugnen i ca 50 min tills kycklingen är genomstekt, 75° innertemperatur. Ta ut och låt vila i ca 10 min. Pressa lite av apelsinsaften över kyckling och rotfrukter.

  5. Sås: Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i kastrull med resterande ingredienser och sjud i ca 5 min. Tillsätt skyn som bildats från kycklingen. Mixa såsen slät med stavmixer.

  6. Servera kycklingen med rotfrukter och sås.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Ont om tid? Skär kycklingen i 6 delar och grönsakerna i mindre bitar. Då nära på halverar du tillagningstiden.