KÖKSTIPSET: Ont om tid? Skär kycklingen i 6 delar och grönsakerna i mindre bitar. Då nära på halverar du tillagningstiden.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på hel kyckling tillagad i ugnsform tillsammans med rostade rotfrukter, apelsin och gräddig senapssås. Låt gärna kycklingen rumstempereras innan den sätts in i ugnen. Inte bara saftigt och gott, riktigt praktiskt också att laga
Sätt ugnen på 225°. Skala morötter och lök och skär i större bitar. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg morötter, lök och fänkål på en plåt och blanda med 2 msk olja. Krydda med 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.
Gnid in kycklingen med 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar in- och utvändigt. Fyll buken med 2 msk smör och lägg i 2 rosmarinkvistar. Knyt eventuellt ihop benen med ett steksnöre och lägg kycklingen bland rotfrukterna. Skiva 25 g smör och lägg på kycklingen.
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Halvera apelsinen och lägg halvorna bland grönsakerna. Repa och grovhacka resterande rosmarin och strö över.
Tillaga kyckling och rotfrukter mitt i ugnen i ca 50 min tills kycklingen är genomstekt, 75° innertemperatur. Ta ut och låt vila i ca 10 min. Pressa lite av apelsinsaften över kyckling och rotfrukter.
Sås: Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i kastrull med resterande ingredienser och sjud i ca 5 min. Tillsätt skyn som bildats från kycklingen. Mixa såsen slät med stavmixer.
Servera kycklingen med rotfrukter och sås.
KÖKSTIPSET: Ont om tid? Skär kycklingen i 6 delar och grönsakerna i mindre bitar. Då nära på halverar du tillagningstiden.