Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor är lyxigt från grillen. Du kan också tillaga fisken i ugnen på 200° 20–25 min.

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor
Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor
Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kghälleflundra- eller annan vit fast fisk, t ex torsk, sej, piggvar, abborre (MSC– eller ASC–märkt)
  • 100 gsmör
  • 0,5citron
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1bananschalottenlök
  • 1 tsksalt
  • 200 gräkor- färska
  • 50 gdill
  • 2salladslökar

Tillbehör

  • 4 skivorsurdegsbröd

Gör så här

  1. Lägg tre stora ark, ca 40 cm, aluminiumfolie på varandra så att de inte går sönder i elden.

  2. Lägg fisken på folien. Skär smöret i tärningar och lägg på fisken. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär den i tjocka skivor och lägg dem på fisken. Häll på vinet. Skala och skär schalottenlöken i grova skivor. Lägg den på fisken och krydda med salt.

  3. Vik upp foliekanterna och lägg fisken på grillgallret. Grilla 20–25 min, fisken är färdig när köttet delar sig i lameller.

  4. Skala räkorna och plocka dillen. Lägg räkor och dill på fisken. Grilla brödet och servera det till fisken och vin- och smörsåsen.

Vad tyckte du om receptet?