Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng är en festlig dessert. Alla moment går att förbereda flera dagar före servering. Förvara marängen torrt, annars blir den seg.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Koka upp socker och vatten. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i sockerlagen. Låt lagen svalna något. Blanda i havtornspuré och honungsmelonpuré. Frys i glassmaskin tills sorben är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock och sätt in i frysen.
Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.
Maränger: Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvitor, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55°. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med en elvisp tills marängsmeten är kall. Bred ut marängen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över puffad quinoa. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°.
Grädda mitt i ugnen 20–25 min, tills marängen börjar släppa från bakplåtspappret. Låt marängen kallna innan den bryts i bitar.
Strö den rostade chokladen på tallrikar. Lägg på sorbeten och toppa med bitar av marängen. Servera genast.