Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Havskräftsoppa med sting

Recept på havskräftsoppa. Trots den lilla mängden havskräftor får soppan rejält med skaldjurssmak. Här behövs inte de största, lite mer exklusiva havskräftorna utan det fungerar utmärkt med de som säljs i hinkar.

Havskräftsoppa med stingHavskräftsoppa med stingHavskräftsoppa med sting
Soppa med havskräftor Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 ghavskräftor
  • 5 dlvatten
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 dlbrännvin- t ex Aalborg Jubileum
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmcayennepeppar

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala kräftorna. Lägg stjärtarna i kylen. Lägg havskräftsskalen och -klorna i en kastrull och häll på vatten och vin. Koka upp och sjud under lock i ca 15 min.

  2. Sila över fonden i en ren kastrull. Tillsätt grädden. Låt koka kraftigt i ca 5 min. Häll i brännvinet. Red soppan med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt och cayennepeppar.

  3. Servera soppan med havskräftstjärtarna och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Oftast smaksätts skaldjurssoppor med konjak, men denna får härligt sting av akvavit.