Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Havrefranska

Lyxa till det med nybakat till helgfrukosten! Havrefranska är ett mjukt och matigt bröd som är lika gott färskt som att rosta några dagar gammalt. 

Havrefranska
Havrefranska
Havrefranska
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 5 gjäst
  • 4 dlhavremjölk- eller mjölk
  • 1 mskhonung
  • 2 dlhavregryn
  • 2 msksmör- eller rapsolja
  • 1 tsksalt
  • 6 dlvetemjöl- special

Topping

  • havregryn

Gör så här

  1. Dag 1: Rör ut lite av jästen

    i havremjölken. Tillsätt resten av havremjölken, honung och havre­ gryn. Låt blandningen svälla i 10 min. Tillsätt resten av ingredi­ enserna. Rör ihop till en deg, den behöver inte knådas. Täck sedan bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten i 8–10 tim.

  2. Dag 2: Smörj en avlång form,

    1 1⁄2 liter. Stjälp försiktigt upp degen på en väl mjölad arbetsbänk och dra försiktigt ut den till en rektangel. Vik sedan ihop degen till en avlång limpa och lägg den i formen.

  3. Pensla limpan med vatten och strö över havregryn. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en värmetålig skål med vatten längst ner i ugnen.

  4. Sätt in limpan mitt i ugnen, sänk ugnsvärmen till 225 grader och häll 1 dl vatten i skålen längst ner i ugnen. Grädda brödet i ca 35 min. Låt det svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?