Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lyxa till det med nybakat till helgfrukosten! Havrefranska är ett mjukt och matigt bröd som är lika gott färskt som att rosta några dagar gammalt.
Dag 1: Rör ut lite av jästen
i havremjölken. Tillsätt resten av havremjölken, honung och havre gryn. Låt blandningen svälla i 10 min. Tillsätt resten av ingredi enserna. Rör ihop till en deg, den behöver inte knådas. Täck sedan bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten i 8–10 tim.
Dag 2: Smörj en avlång form,
1 1⁄2 liter. Stjälp försiktigt upp degen på en väl mjölad arbetsbänk och dra försiktigt ut den till en rektangel. Vik sedan ihop degen till en avlång limpa och lägg den i formen.
Pensla limpan med vatten och strö över havregryn. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en värmetålig skål med vatten längst ner i ugnen.
Sätt in limpan mitt i ugnen, sänk ugnsvärmen till 225 grader och häll 1 dl vatten i skålen längst ner i ugnen. Grädda brödet i ca 35 min. Låt det svalna på galler under bakduk.