Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Havreform med kolagrädde och röda vinbär

Söt kola och rostad havre passar perfekt till syrliga röda vinbär.

Havreform med kolagrädde och röda vinbär
Havreform med kolagrädde och röda vinbär
Havreform med kolagrädde och röda vinbär
Foto: Ulrika Pousette

Havreform med kolagrädde och röda vinbär

  • 3 dlhavregryn
  • 2 dlvetemjöl
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlströsocker

Fyllning

  • 1 dlströsocker
  • 2,5 dlmjölk
  • 2,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • 3 dlröda vinbär

Gör så här

  1. Rosta havregrynen i torr, het stekpanna till fin färg. Låt kallna. Hacka ihop havregryn, mjöl, smör och socker i en matberedare. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda havrebottnen mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnen kallna i formen.

  3. Fyllning: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på mjölken. Låt koka tills sockret smält igen. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i mjölken. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt krämen kallna.

  4. Vispa grädden fast. Vänd ner i krämen. Tillsätt vaniljsocker.

  5. Lossa bottnen från formen och lägg den på ett fat. Häll i kolakräm och strö över vinbär

Vad tyckte du om receptet?