Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Havre- och lingonbröd

Havre- och lingonbröd är ett saftig och gott bröd. Sätt en deg på kvällen, låt jäsa under natten och njut av härligt nybakat bröd till frukost. 

Havre- och lingonbröd
Havre- och lingonbröd
Havre- och lingonbröd
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 dlhavregryn
  • 2 dlvatten- + 2 dl
  • 2 krmsalt- + 1/2 tsk
  • 12 gjäst
  • 0,5 dllingonsylt
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)

Gör så här

  1. Blanda havregryn, 2 dl vatten och 2 krm salt i en kastrull. Koka upp och sjud gröten ca 2 min. Låt kallna.

  2. Rör ut jästen i 2 dl kallt vatten. Tillsätt gröten, 1/2 tsk salt, lingonsylt och mjöl, arbeta till en lös, smidig deg. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk.

  3. Skär degen i bitar med en degskrapa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite mjöl på bröden och täck plåten med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylen 10–12 timmar.

  4. Sätt ugnen på 250°. Ta ut plåten i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda bröden mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!