Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselnötsrutor med vinbärsmousse

Vacker och god sommarkaka med fint ljuslila maräng spritsad på toppen. En kaka som kommer att imponera på gästerna med sina enkla men goda smaker av vinbär och hasselnöt.

Hasselnötsrutor med vinbärsmousse
Hasselnötsrutor med vinbärsmousse
Hasselnötsrutor med vinbärsmousse
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 180 gströsocker- (2 dl)
  • 75 ghasselnötsmjöl- (1 1/4 dl)
  • 60 gvetemjöl- (1 dl)
  • 30 gmandelmjöl- (3/4 dl)
  • 5 gbakpulver- (1 tsk)
  • 0,5 tsksalt
  • 170 gäggvita- (4-5 st)

Vinbärsmousse

  • 5gelatinblad
  • 3 dlvispgrädde
  • 300 gsvartvinbärspuré- (ca 325 g mixade och passerade svarta vinbär)
  • 2 mskflorsocker
  • 75 gäggvita- (2 st)
  • 125 gströsocker- (1 1/4 dl)
  • 50 gvatten- (1/2 dl)

Svartvinbärsmaräng

  • 225 gäggvita- (6 st)
  • 375 gströsocker- (4 dl)
  • 100 gvatten- (1 dl)
  • 50 gsvartvinbärspuré- (ca 75 g mixade och passerade svarta vinbär)

Garnering

  • röda vinbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i socker, hasselnötsmjöl, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt. Tillsätt äggvitorna.

  2. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, med ett bakplåtspapper

    i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 18 min. Låt den kallna.

  3. Vinbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 min. Vispa grädden lätt. Blanda svartvinbärspuré och florsocker. Vänd i grädden.

  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Koka strösocker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten har kallnat.

  5. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull. Ta kastrullen från plat­tan och blanda i ca 2 dl av svart­vinbärsgrädden. Vänd ner gelatinblandningen i resten av svartvinbärsgrädden. Vänd sedan i marängsmeten. Häll moussen över hasselnötsbottnen. Låt kakan stå i kylen i 3–4 tim.

  6. Svartvinbärsmaräng: Vispa ägg­vitorna till ett fast skum. Koka socker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten har kallnat. Blanda ner svartvinbärspuré.

  7. Skär kakan i bitar. Lägg marängen i en spritspåse försedd med en Saint Honoré-tyll. Spritsa på marängen.  Garnera kakan med röda vinbär.

Vad tyckte du om receptet?