Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vacker och god sommarkaka med fint ljuslila maräng spritsad på toppen. En kaka som kommer att imponera på gästerna med sina enkla men goda smaker av vinbär och hasselnöt.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i socker, hasselnötsmjöl, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt. Tillsätt äggvitorna.
Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, med ett bakplåtspapper
i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 18 min. Låt den kallna.
Vinbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 min. Vispa grädden lätt. Blanda svartvinbärspuré och florsocker. Vänd i grädden.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Koka strösocker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten har kallnat.
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda i ca 2 dl av svartvinbärsgrädden. Vänd ner gelatinblandningen i resten av svartvinbärsgrädden. Vänd sedan i marängsmeten. Häll moussen över hasselnötsbottnen. Låt kakan stå i kylen i 3–4 tim.
Svartvinbärsmaräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Koka socker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten har kallnat. Blanda ner svartvinbärspuré.
Skär kakan i bitar. Lägg marängen i en spritspåse försedd med en Saint Honoré-tyll. Spritsa på marängen. Garnera kakan med röda vinbär.