Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselnötskaka med vaniljglass

Mustigt, sött och otroligt gott. Den lilla hasselnötssockerkakan samsas med glass och bär.

Hasselnötskaka med vaniljglassHasselnötskaka med vaniljglassHasselnötskaka med vaniljglass
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 0,75 dlmjölk
  • 1,5ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,75 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 0,75 dlhasselnötsmjöl- eller rostade, skalade och finmixade hasselnötter

Karamellsås

  • 70 gströsocker- knappt 1 dl
  • 20 gsmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 1äggula
  • 0,5 dlmjölk

Till servering

  • hasselnötter
  • 1 lglass
  • bär- färska, körsbär eller hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ca 12 portionsformar, som rymmer ca 1 dl, eller en muffinsplåt.

  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Häll i smörblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och häll smeten i formarna.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 20–25 min. Vänd upp kakorna på en plåt och låt dem kallna under formarna.

  4. Karamellsås: Lägg strösocker och smör i en kastrull och låt det smälta ihop till en karamell. Rör om försiktigt. Tillsätt vispgrädden och låt det koka ihop i ett par minuter. Ta sedan bort kastrullen från värmen. Vispa hastigt ihop äggulan och mjölken i en bunke och rör ner i den heta karamellen.

  5. Lägg hasselnötskakorna på en varsin assiett och ringla över kolasåsen. Servera kakorna med hasselnötter, vaniljglass och färska bär, t ex körsbär eller hallon.

Vad tyckte du om receptet?