Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselnötsbabka med mörk choklad

Supersmarrig vetelängd med hasselnötsfyllning. Längden får sitt fina utseende av att degen rullas ihop och skärs i tre remsor som flätas ihop. Servera gärna babkan med ett glas kall mjölk, havremjölk eller rykande, nybryggt kaffe. 

Elisabeth Johansson
Hasselnötsbabka med mörk choklad
Hasselnötsbabka med mörk choklad
Hasselnötsbabka med mörk choklad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 20 gjäst
  • 2 dlmjölk
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 tskkardemummakärnor- malda i mortel
  • 75 gsmör- mjukt
  • 1ägg
  • 7 dlvetemjöl
  • smör- till formen

Fyllning

  • 150 gnutella
  • 75 gmörk choklad- grovt hackad

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Smörj en avlång form som rymmer minst 1 ½ liter eller lägg i en bit bakplåtspapper.

  2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken.

  3. Rör i socker, salt, kardemumma, lite smör i taget och ägget. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 185 grader.

  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ut degen till en rektangel, ½–1 centimeter tjock.

  6. Bred på Nutellan och fördela den hackade chokladen över Nutellan.

  7. Rulla ihop degen på längden. Skär degen i tre remsor på längden och fläta ihop remsorna. Lägg flätan i formen och vik in den ena kanten åt det ena hållet och den andra kanten åt motsatt håll. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

  8. Pensla brödet med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg.

  9. Ta ut brödet, låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna.

Vad tyckte du om receptet?