Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselnötsbabka med mörk choklad

Supersmarrig vetelängd med hasselnötsfyllning. Längden får sitt fina utseende av att degen rullas ihop och skärs i tre remsor som flätas ihop. Servera gärna babkan med ett glas kall mjölk, havremjölk eller rykande, nybryggt kaffe. 

Hasselnötsbabka med mörk chokladHasselnötsbabka med mörk chokladHasselnötsbabka med mörk choklad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 20 gjäst
  • 2 dlmjölk
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 tskkardemummakärnor- malda i mortel
  • 75 gsmör- mjukt
  • 1ägg
  • 7 dlvetemjöl
  • smör- till formen

Fyllning

  • 150 gnutella
  • 75 gmörk choklad- grovt hackad

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Smörj en avlång form som rymmer minst 1 ½ liter eller lägg i en bit bakplåtspapper.

  2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken.

  3. Rör i socker, salt, kardemumma, lite smör i taget och ägget. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 185 grader.

  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ut degen till en rektangel, ½–1 centimeter tjock.

  6. Bred på Nutellan och fördela den hackade chokladen över Nutellan.

  7. Rulla ihop degen på längden. Skär degen i tre remsor på längden och fläta ihop remsorna. Lägg flätan i formen och vik in den ena kanten åt det ena hållet och den andra kanten åt motsatt håll. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

  8. Pensla brödet med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg.

  9. Ta ut brödet, låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna.

Vad tyckte du om receptet?