Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde

Recept på hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde. Den mjuksega fyllningen i pajskalet är fantastiskt god. 

Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde
Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde
Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3,75 dlvetemjöl- (225 g)
  • 1,5 dlflorsocker
  • 100 gsmör
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 2 krmsalt

Fyllning

  • 400 ghasselnötskärnor
  • 1 lvispgrädde
  • 4 dlsirap- ljus
  • 4,5 dlströsocker

Punschgrädde

  • 2,5 dlvispgrädde
  • 0,5 dlpunsch

Gör så här

  1. Mixa mjöl, socker och smör smuligt i en matberedare. Tillsätt ägg, äggula, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform, ca 18 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen ca 30 min. Nagga bottnen.

  3. Sätt ugnen på 200°. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

  4. Fyllning: Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Gnugga bort skalet i en kökshandduk och lägg nötterna i pajformen.

  5. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull och koka till 119°, ca 25 min. Häll kolasmeten i pajformen och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut, låt pajen kallna.

  6. Blanda grädde och punsch. Vispa lätt och servera grädden till pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Foto: Charlie Drevstam

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem. Läs mer och köp här.