Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hårt tunnbröd från Växbo

Recept på hårt tunnbröd från Växbo. Sprött och gott! Om de spricker gör det inget, för de bryts i bitar vid servering.

Hårt tunnbröd från Växbo
Hårt tunnbröd från Växbo
Hårt tunnbröd från Växbo
Hårt tunnbröd från Växbo Foto: Ulrika Ekblom

Hårt tunnbröd från Växbo

  • 40 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 0,5 dlvit sirap
  • 0,5 tskhjortronsalt
  • 0,5 tskfänkål- grovstött
  • 0,5 tskkummin
  • 0,5 tskanis
  • 6 dlvetemjöl special- (360 g)
  • 3,5 dlrågsikt- (190 g)
  • 3 dlrågmjöl- (165 g)
  • 1 msksalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.  Häll vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, hjorthornssalt och kryddor. Tillsätt mjölet, lite i taget,  och arbeta degen ca 10 min i hushållsmaskin. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 45 min.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till 30 runda bullar. Kavla ut bullarna så tunt som möjligt och sedan med kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du nagga tätt med gaffel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl.

  3. Sätt in kakorna, några åt gången, i ugnen. Grädda bröden ca 6 min, till fin gyllenbrun yta. Låt bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?