Recept: Klara Lind
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bland annat paprika, som passar utmärkt till kyckling. Här i ett recept med karamelliserade morötter och fetaost.
Skölj kycklingen i kallt vatten. Skär upp den vid sidan av ryggbenet och platta ut kycklingen.
Skala och finhacka vitlöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda vitlök, limeskal och limesaft, harissa, olja, paprikapulver, honung, salt och peppar.
Gnugga in marinaden i kycklingen. Låt marinera i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
Häll av marinaden i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp.
Lägg kycklingen på en plåt med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Pensla kycklingen med marinaden var 10:e minut. Tillaga tills kycklingens innertemperatur är 75°, beräkna ca 40 min.
Morötter: Skär av blasten på morötterna, spara gärna lite av det gröna. Skrubba morötterna i kallt vatten. Värm vatten och smör i en panna med höga kanter. Lägg i morötterna och krydda med salt. Låt sjuda under lock ca 5 min. Fortsätt sjuda utan lock tills vätskan kokat in. Ringla över lönnsirap och krydda med peppar.
Sås: Blanda yoghurt och vatten.
Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna. Rosta nötterna i torr och het panna ca 1 minut. Smula fetaosten. Hacka persiljan.
Toppa morötterna med yoghurtsåsen, granatäpple, pistaschnötter, fetaost och persilja.
Recept: Klara Lind