Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Harissakyckling med karamelliserade morötter och fetaost

Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bland annat paprika, som passar utmärkt till kyckling. Här i ett recept med karamelliserade morötter och fetaost.

Harissakyckling med karamelliserade morötter och fetaostHarissakyckling med karamelliserade morötter och fetaostHarissakyckling med karamelliserade morötter och fetaost

Ingredienser

  • 1kyckling- hel, (1,7 kilo)
  • 2vitlöksklyftor
  • 1lime
  • 0,5 dlharissa
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 mskpaprikapulver
  • 1 mskhonung
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 50 gsmör

Morötter

  • 12knippmorötter- små, gärna i olika färger
  • 1,5 dlvatten
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 msklönnsirap
  • 1 tsksvartpeppar- nymald

Sås

  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 1 dlvatten

Garnering

  • 0,5granatäpple
  • 0,5 dlpistaschnötter- skalade
  • 75 gfetaost
  • 1 krukapersilja

Gör så här

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten. Skär upp den vid sidan av ryggbenet och platta ut kycklingen.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda vitlök, limeskal och limesaft, harissa, olja, paprikapulver, honung, salt och peppar.

  3. Gnugga in marinaden i kycklingen. Låt marinera i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  4. Häll av marinaden i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp.

  5. Lägg kycklingen på en plåt med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Pensla kycklingen med marinaden var 10:e minut. Tillaga tills kycklingens innertemperatur är 75°, beräkna ca 40 min.

  6. Morötter: Skär av blasten på morötterna, spara gärna lite av det gröna. Skrubba morötterna i kallt vatten. Värm vatten och smör i en panna med höga kanter. Lägg i morötterna och krydda med salt. Låt sjuda under lock ca 5 min. Fortsätt sjuda utan lock tills vätskan kokat in. Ringla över lönnsirap och krydda med peppar.

  7. Sås: Blanda yoghurt och vatten.

  8. Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna. Rosta nötterna i torr och het panna ca 1 minut. Smula fetaosten. Hacka persiljan.

  9. Toppa morötterna med yoghurtsåsen, granatäpple, pistaschnötter, fetaost och persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Klara Lind