Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Harissa

Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras till kött eller fisk separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan.

HarissaHarissaHarissa
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 75 gchili- torkad, hel och röd
  • 2 tskkorianderfrön
  • 2 tskspiskumminfrön
  • 3vitlöksklyftor
  • 0,5 tsksvartpeppar- grovmald
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 dlolivolja

Gör så här

  1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar.

  2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel.

  3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn.

  4. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket.

  5. Harissa blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra.

Vad tyckte du om receptet?