Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hamburgare - recept på den perfekta burgaren

Saftig hamburgare att imponera med! Grillsmaken är det som ger det lilla extra för en annars klassisk hamburgare.

Hamburgare - recept på den perfekta burgaren
Hamburgare - recept på den perfekta burgaren
Hamburgare - recept på den perfekta burgaren
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 ghögrevsfärs
  • 1huvudsallad- eller grönsallad
  • 2 storatomater
  • 1rödlök- eller silverlök
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 2 tskrapsolja
  • 4 skivorost- t ex cheddar eller grevé
  • 4hamburgerbröd
  • 100 ginlagd gurka- eller smörgåsgurka

Dressing

  • 1 dlmajonnäs
  • 1 dllätt crème fraiche- turkisk yoghurt eller gräddfil
  • 2 tsksenap- amerikansk, (yellow mustard)
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 tsklökpulver
  • 1 krmvitlökspulver
  • 1 krmsalt
  • 2 mskinlagd gurka- eller smörgåsgurka, hackad

Valfritt tillbehör

  • chilisås- eller ketchup
  • senap

Gör så här

  1. Dressing: Rör ihop alla ingredienser. Den får gärna stå någon timme för smakens skull.

  2. Skölj salladen om det inte är gjort och låt den rinna av, torka med handduk. Skär tomaterna i skivor. Skala och skiva löken.

  3. Krydda färsen med salt och peppar och arbeta färsen en kort stund. Överarbeta inte färsen, då riskerar den att bli smulig och ramla sönder vid grillning.

  4. Forma färsen till burgare, för hand eller i en hamburgerpress. De ska vara ca 1,5 cm tjocka och ca 2 cm större i diameter än bröden för att de ska passa perfekt i bröden när de är grillade. Ingen vill ha en burgare som är mindre än brödet. Gör dem gärna något tunnare i mitten för att motverka att de bågnar. Förvara råa hamburgare i kylen tills det är dags att lägga dem på grillen.

  5. Pensla burgarna lätt med olja när grillen är redo och det väl inoljade gallret hettats upp ordentligt. Lägg burgarna på grillen och grilla direkt över glöden 3–6 min på varje sida. De ska inte pressas mot gallret, låt dem ligga i fred tills de fått färg på en sida och vänd sen. De blir jämnare tillagade om de vänds några gånger. Totaltiden på grillen är mellan 6–12 min till 68°, innertemperaturen går upp några grader till 70° och då är burgaren färdig.

  6. Osten läggs på burgarna mot slutet av grillningen, när det är ca 1 minut kvar av grilltiden. Lägg på grillens lock så att osten smälter.

  7. Grilla bröden lätt enbart på utsidan. Inuti ska de vara mjuka så de kan ta upp köttsaft och dressing.

  8. Låt hamburgarna vila ca 1 minut efter att de tagits av grillen. Lägg ihop burgaren i följande ordning från botten: bröd, dressing, sallad, tomat, burgare, ost, gurka, lök, dressing, bröd. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?

Få saker slår en saftig, nygrillad hamburgare med alla de rätta tillbehören: luftigt bröd, smält cheddarost, inlagd gurka, tomat, lök och en krämig dressing med mycket smak. Här visar vi hur du gör. 

TIPS!

Grillgallret ska vara väl rengjort. Borsta det, hetta upp och gör rent igen. Smörj in med raps- eller olivolja. Lägg tillbaka några minuter innan hamburgarna ska grillas så gallret är hett när köttet läggs på.

Val av råvaror och tillbehör till hamburgare

FÄRS

Gärna av grovmalen högrev så kallad högrevsfärs. Varför? Den är något fetare och har mycket köttsmak. Livsmedelsverket rekommenderar att rätter av köttfärs ska vara well done/välstekt, alltså komma upp i 70°.

OST

Mild hamburgerost med cheddarsmak eller mild grevéost som är fyllig och smakrik.

BRÖD

Mjukt och luftigt som suger upp köttsaften. Gärna sk potato buns eller bröd av briochetyp.

SALLAD

Huvudsallad eller grönsallad i hela blad eller stora bitar som samlar upp dressing och köttsaft.

TOMAT

Helst skivor av en stor tomat, gärna bifftomat.

LÖK

Mild rödlök eller silverlök, skivad tunt.

GURKA

Köp helst hel inlag gurka som du skivar själv.

Foto: Per Ranung

Så bygger du den perfekta burgaren

1. Börja i botten med bröd.

2. Bred på ca 1 msk dressing eller majonnäs.

3. Sallad, gärna ett eller två blad.

4. En eller två tjocka skivor tomat.

5. Burgare med smält ost.

6. Lägg på gurka och lök.

7. Toppa med dressing och bröd.

Recept & styling Gunilla von Heland

Läs också:

Så lagar du perfekt pasta carbonara 

Laga perfekt pad thai - recept och tips

Vill du ha pommes frites till hamburgaren? Se recept här: