Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halstrad salmalax med nudelsallad och limesås

Salmalaxen passar utmärkt att halstra snabbt och servera med en rå kärna i mitten.

Halstrad salmalax med nudelsallad och limesås
Halstrad salmalax med nudelsallad och limesås
Halstrad salmalax med nudelsallad och limesås
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 gsalmalax
  • 2 krmchiliflakes
  • 2 tskkorianderfrön- stötta
  • 1 mskfarinsocker
  • 1 tsksalt
  • 2 msksolrosolja

Limesås

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 1lime- rivet skal och saft
  • 1 tskhonung- flytande
  • salt

Nudelsallad

  • 100 gglasnudlar
  • 1lime- rivet skal och saft
  • 2 tsksesamolja
  • 1 mskhonung- flytande
  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • salt
  • 1röd chili
  • 0,5gurka
  • 1knipplök- färsk, gärna röd
  • 2 dlrädisor- skivade
  • 1 krukakoriander- hackad
  • 0,5 lröd mangold- eller babyspenat

Gör så här

  1. Blanda kryddor, socker, salt och olja. Gnid in laxen med blandningen. Täck över med plastfolie och marinera i rumstemperatur, 30-40 minuter.

  2. Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Spola av och låt rinna av. Blanda lime, sesamolja, honung, vitlök och salt. Vänd ner nudlarna. Låt gärna marinera.

  3. Klyv och hacka chilifrukten, behåll gärna en del kärnor för att få sting i smaken. Hyvla gurkan tunt på längden med en osthyvel, ta inte med kärnorna. Skiva löken. Vänd ner chili, gurka, lök, rädisor, koriander och mangold eller spenat i nudelsalladen vid servering.

  4. Limesås: Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

  5. Hetta upp en stekpanna. Halstra laxen cirka 30 sekunder på varje sida. Den ska bli sotad runt om, men ha en rå kärna i mitten. Det går också bra att grilla hastigt över glöd, samma korta tid som i pannan.

  6. Skär laxen i portionsbitar eller i något tjockare, raka skivor. Servera med nudelsallad och limesås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök