Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halstrad röding med svamp- och sparrisfräs och vitvinssås

Ser imponerande ut men är faktiskt inte särskilt svårt att laga. Den hals-

trade rödingen har så god smak i sig, och med fräst svamp och skummig vitvinssås blir det fulländat.

Halstrad röding med svamp- och sparrisfräs och vitvinssåsHalstrad röding med svamp- och sparrisfräs och vitvinssåsHalstrad röding med svamp- och sparrisfräs och vitvinssås
Sparris och svamp tillsammans med en vitvinsås gör din röding extra god Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 8rödingfiléer- med skinn, benfri (á ca 150 g)
  • 2 tsksalt- + 1,5 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 200 ggrön minisparris
  • 2schalottenlökar
  • 300 gskogschampinjoner
  • 300 gostronskivling
  • 200 gshiitakesvamp
  • 2 msksmör- + 2 msk

Vitvinssås

  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskdillfrön
  • dillstjälkar
  • 50 gsmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 3 mskkonc fiskfond
  • 2 mskcitron- pressad
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Garnering

  • bladpersilja
  • dill

Tillbehör

  • färskpotatis- kokt

Gör så här

  1. Putsa rödingfiléerna och skär dem på snedden i två bitar vardera. Lägg fisken på ett fat och ställ i kylen.

  2. Ansa sparrisen. Förväll 8 sparrisar i lättsaltat vatten ca 2 min. Kyl dem i kallt vatten. Skär resten av sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Skala och finhacka löken.  Ansa och skär svampen i mindre bitar. Blanda svamp och lök.

  3. Vitvinssås: Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs lök, vitlök, dillfrön och dillstjälkar i smör i en kastrull 3–4 min. Tillsätt vin, vatten, fiskfond och citronsaft. Låt sjuda ca 15 min. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.

  4. Sätt ugnen på 125°. Krydda fisken på köttsidan med 2 tsk salt och peppar. Stek fisken med skinnsidan ner i 2 msk smör i en stekpanna 2–3 min. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Tillaga mitt i ugnen till 52° innertemperatur, beräkna ca 15 min.

  5. Fräs svampen i 2 msk smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt sparrisbitarna, stek ca 1 minut. Krydda med 1 1/2 tsk salt. Värm såsen, skumma den ev med mixerstav.

  6. Lägg upp fisken på tallrikar och fördela sparrisfräs vid sidan om. Garnera med persilja, dill och hel sparris. Servera med såsen och kokt färskpotatis.

Vad tyckte du om receptet?